Studentryttartävlingar

Som studentryttare kan du delta i tävlingar både i Sverige och utomlands. I Sverige anordnas varje år Student-SM, dit alla Sveriges Akademiska Ridklubbar får skicka ett lag.

Vid studenttävlingar tävlar man inte på egna hästar, utan på inlånade hästar. Tre ryttare rider samma häst och tävlingen går i omgångar med stegrande svårighetsgrad. För att göra det rättvist tävlar man i varje omgång bara mot de som rider på samma häst – bäst på varje häst går vidare till nästa omgång. Under tävlingen rids hästarna fram av framridningsryttare och du får se på. Sedan får varje ryttare rida fram hästen i fem minuter innan det är dags att tävla! Till tävlingarna sänds lag om tre personer och man tävlar både i lag och individuellt.


Student-SM

Student-SM är en årlig tävling som brukar gå av stapeln under våren. Någon av de akademiska ridklubbarna, arrangerar tävlingen. Varje klubb får skicka ett lag som tävlar i hoppning och ett lag som tävlar i dressyr. GARS brukar varje år hålla en uttagning för att välja vilka ryttare som ska representera GARS under student-SM. För mer info, håll utkik på GARS facebooksida.


Internationella studentryttartävlingar

Runtom i världen anordnas studenttävlingar som samordnas av AIEC. År 1928 bildades den internationella föreningen för studentryttare, AIEC (Association Internationale des Étudiants Cavaliers), i Frankrike. Föreningens huvudsakliga uppgift är att samordna studenttävlingar i ridning runtom i världen. Du som är medlem i en akademisk ridklubb kan delta i dessa tävlingar.


GARS-mästerskapen

Varje år brukar GARS anordna en tävling för GARS medlemmar. Under 2022 genomfördes det i samband med KM på Göteborgs Fältrittklubb.