Student Rider Nations Cup

SRNC står för Student Rider Nations Cup och är en världscuptävling för universitetsstuderande ryttare. Tävlingen går till så att tre ryttare tävlar på samma häst i dressyr respektive hoppning efter endast 5 minuters uppvärmning, och den ryttare med det bästa resultatet går vidare till nästa omgång där svårighetsgraden är högre. Första rundan går i ca LB dressyr och 90 cm hoppning och i finalen står endast två ryttare kvar och då ligger nivån på ca 135 hoppning och St. Georg/Kür dressyr. I tävlingen deltar tre ryttare i varje lag och totalt kommer ca 15 länder till start.

Utöver hästtävlingarna är detta ett mycket socialt och roligt event och du får träffa vänner från hela världen! Är du intresserad och vill veta mer? Kika på SAR:s hemsida och Facebook.

Hur kommer man med på en utlandstävling?

Till tävlingarna inbjuds lag om tre personer. När tävlingsinbjudningar kommer till SAR brukar information publiceras på SAR:s facebooksida. De som är intresserade att delta får skicka in en intresseanmälan. Sedan maj 2012 ska man med sin intresseanmälan bifoga ett intyg från en tränare som intygar att man klara av att rida dressyr på Msv C-nivå samt hoppning på 110 cm-nivå. Detta för att garantera att ryttarnas ridnivå är tillräckligt hög. Om möjligt ska en deltagare i laget varit med på en internationell tävling tidigare. Är intresset stort tillämpas lottning.

På en utlandstävling tävlar man individuellt och i lag i både dressyr och hoppning. Kunskapsmässigt bör man åtminstone ha tävlat upp till LA i den bättre disciplinen och helst LB i den sämre. Så kallade Nations Cup-tävlingar har en åldersgräns på 28 år. Om dessa tävlingar kan sägas att de normalt håller en högre standard än andra tävlingar.

På Nations Cup-tävlingar brukar varje land ha med högst två lag. På vanliga internationella tävlingar finns det ingen åldersgräns och i t.ex. Frankrike och Tyskland deltar ett stort antal inhemska lag. Endast aktiva studenter och svenska medborgare får rida för Sverige.


Hur går det till?

Tävlingarna är för det mesta förlagda till veckoslut och pågår i två till fyra dagar. Grundomgångarna i hoppning och dressyr inleder tävlingarna och ligger ofta på separata dagar då man kan ha avsatt tid för sightseeing och andra aktiviteter. Lagen består av tre personer plus eventuella reserver. Det totala antalet lag varierar från 12 upp till 24 stycken.

Hästarna lottas och tre lag har samma hästkombination. Efter en hästvisning väljer ryttarna inom laget vilken häst man vill rida. Ryttare som rider samma häst tävlar mot varandra och den bästa går vidare till nästa omgång. I de följande omgångarna lottas hästarna och startomgången igen utom i finalen där de båda finalisterna rider bägge hästarna. Hästarna rids fram av kvalificerade ryttare och de tävlande får bara rida fram hästarna fem minuter innan start. Tävlingarnas svårighetsgrad beror främst på hur bra hästar arrangörerna har lyckats låna ihop.

Dressyrens grundomgång rids i avdelningsridning, vilket innebär att hela laget är inne på banan samtidigt. Både laget som helhet och de individuella ritterna bedöms. Det gäller alltså att försöka rida så sammanhållet som möjligt och att göra rörelserna samtidigt. Svårighetsgraderna i grundomgångarna ska ligga runt LC-LB och det stiger till ungefär MSV A i finalerna där en av ritterna brukar vara en kür. Det finns speciella dressyrprogram utformade av det internationella förbundet och om man vill får man hjälp av någon som står bredvid banan och läser upp programmet när du rider. I hoppningens grundomgång ligger hindren på 80-100 cm. Ritten bedöms efter felpoäng, stilpoäng och i sista hand tid. I de andra omgångarna kan det förekomma andra bedömningar såsom poänghoppning, valfri bana e.t.c. I finalen kan hindren vara 140 cm höga.


Vad kostar det?
Priserna på olika tävlingar varierar beroende på hur mycket sponsring värdklubben har fått, men en tredagarstävling ligger på ca 1500 kr. I priset ingår tävling, kost, logi, fester och övriga aktiviteter. Dessutom ska laget betala en lagavgift till AIEC som brukar vara €50. Resan till och från tävlingen får man bekosta själv.


”Inte bara tävling”
En studentryttartävling är också ett möte för studentryttare från hela världen. På de större och mest populära tävlingarna är supporterantalet ibland större än tävlingsdeltagarantalet. Det festas nätterna i ända! Vanligt är att man under ett meeting har en finare middag, en galamiddag, med efterfest (medtag alltså festblåsa!). De andra kvällarna är det lite enklare tillställningar, ibland med olika teman. På utlandstävlingar är könsfördelningen 50-50 vilket bidrar till en god stämning. Gott om sömn blir det ont om eftersom man måste upp i ottan dagen efter.


Res tillsammans och tacka arrangörerna!
För att få ut det mesta möjliga av resan bör man ta kontakt med sina lagkamrater i förväg och kanske planera resan tillsammans. Det brukar bli billigast så och man måste ju peppa upp lagstämningen! Det är kutym att ge arrangörerna en liten present i samband med den avslutande prisutdelningen, gärna med svensk anknytning. Nödlösningen brukar bli en typisk svensk dryck som inhandlas på ditresan.

Mer info om internationella tävlingar finns på aiecworld.com


NR
SAR har numera två internationellt tävlingsansvariga som håller kontakten med AIEC, den internationella studentryttarföreningen. De väljs, vid årsmötet, på två år och oberoende av styrelse eller klubb. Det är de två valda representanterna som skickar svenska ryttare och supporters till internationella tävlingar och uppdaterar SAR och våra medlemsföreningar med nyheter från hela världen. Vill du komma i kontakt med våra NR:s skicka ett mejl till nr.sweden@gmail.com